
Text: Karin Bertilsson / Leif Kempe
Foto: Leif Kempe
Visste du att mandel en gång var en av Gran Canarias exportvaror? Den underbara nöten har givit upphov till många goda efterrätter och sötsaker, och fortfarande idag kan man handla goda bakverk från mandel i bergstaden Tejeda.
I slutet på januari genomförde Skandinaviska Klubben sin årliga "mandelblomsutflykt" till de kanariska bergen. Med på turen var som oftast klubbens duktiga guide Karin Bertilsson som delade med sig av sin rika kunskap om bland annat mandelns historia på Gran Canaria. Hon berättade även om andra typiska kanariska maträtter, kanarisk ost och mycket annat!
Mandeln kommer ursprungligen från Centralasien men odlades runt Medelhavet redan under forntiden. Blomningen sker på bar kvist och bladen spricker ut i februari mars när blomningen upphör. Man kan inte se på träden om det är ett sötmandel eller ett bittermandelträd. Blommornas färg har inget med det att göra utan markägaren får helt enkelt lov att lära sig vilka träd som ger vad. Mandeln har ett grågrönludet saftlöst segt hölje. Detta hölje börjar utvecklas i mars april. Höljet spricker sedan upp i juli och visar ett rynkigt skal kring det platta oljerika fröet som är själva mandeln. Klicka här för att se Vimmelbilderna från Mandelblomsutflykten, läsa mer om mandeln, kanarisk mat, ost och mycket mer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar